Seksuologie

SEKSUOLOGISCHE AANDOENINGEN 

Seksuele klachten komen veel voor. Eén ding is zeker: als ze langer bestaan, gaan ze vrijwel nooit vanzelf over. Het is misschien best moeilijk om de eerste stap te zetten en er iets aan te gaan doen. Dat is logisch, want echt een gemakkelijk onderwerp is seksualiteit voor de meeste mensen nu eenmaal niet. Toch is het van belang die eerste stap te zetten. Want een prettig en pijnloos seksueel leven, dat is gewoon gezond.

Verminderd seksueel verlangen en opwinding

Dit komt zowel bij vrouwen als bij mannen voor. Soms heeft dit te maken met de relatie omdat de sleur er wat is ingekomen of omdat men het te druk heeft, maar soms ook liggen er lichamelijke oorzaken aan ten grondslag, zoals ziekten, vermoeidheid, pijn, of de inname van bepaalde medicijnen. Soms spelen ook meer psychische factoren een rol, zoals angst of schaamte. In alle gevallen is behandeling mogelijk.

Orgasmestoornissen

Te vroeg, te laat, of helemaal niet klaarkomen, wordt door velen als niet normaal ervaren. Maar wat is normaal? De klachten kunnen samenhangen met verminderd seksueel verlangen of opwinding. Maar ook verkeerde spanning in het bekken kan van invloed zijn. In de behandeling gaan we op zoek naar ontspanning en een gezonde balans.

Vaginisme

Dit is de onmogelijkheid om iets (vinger, tampon, penis) in de vagina naar binnen te laten gaan. Vaak gaat het om een onbewuste reactie die veroorzaakt wordt door angst waardoor de bekkenbodemspieren of spieren rond de vagina samentrekken zodat de hele vagina dicht gaat. We gaan op zoek naar de oorzaak (van de angst) zodat we op de juiste manier de klachtenkunnen aanpakken. Controle krijgen over de bekkenbodemspieren is altijd een deel van de behandeling.

Het is overigens een misverstand om te denken dat vaginisme per denitie een onbevredigend seksleven tot gevolg heeft. Sommige vrouwen willen hun vaginisme aanpakken omdat ze zwanger willen worden en niet omdat ze hun seksleven willen veranderen.

Pijn bij het vrijen

Dyspareunie bij vrouwen kan zowel gevoeld worden bij het binnenkomen in de vagina, als dieper in de vagina of in de onderbuik. Vaak spelen zowel lichamelijke als psychische of emotionele redenen mee in het ontstaan hiervan. Zodra we de oorzaak weten kunnen we gericht behandelen.

Erectieproblemen

Het kan iedere man overkomen. Het kan schaamte met zich meebrengen en het kan er ook voor zorgen dat de relatie onder druk komt te staan, of dat men geen nieuwe relatie aan durft te gaan. Er is gelukkig veel aan te doen. Ontspanning en balans staan hierin centraal.

Pijnlijke erectie en/of zaadlozing en urogenitale pijn

Pijn aan het scrotum kan samengaan met pijn in de rug, darmproblemen of met plasklachten. Een zeer vervelende kwestie, omdat het heel pijnlijk kan zijn. En niet alleen tijdens seks. Het kan ook het dagelijks functioneren negatief beïnvloeden. De klachten kunnen worden veroorzaakt door een nauwe voorhuid, huidziekten, infecties of vergroeiingen. Een verhoogde spierspanning in de bekkenbodem kunnen de klachten in stand houden of juist verergeren. Naast het behandelen van de directe oorzaak, besteden we ook aandacht aan ontspanning van de bekkenbodemspieren.

Vulvodynie

Pijnlijke schaamlippen, pijn bij het zitten of fietsen zijn zeer vervelende klachten die verschillende oorzaken kunnen hebben. Vaak hebben deze klachten grote invloed op dagelijks leven. Door op zoek te gaan naar de oorzaken kan een gerichte behandeling worden ingezet.

Samenhang met andere klachten in het bekkengebeid
Veel klachten op seksueel gebied hebben een samenhang met een overactief of zeer gespannen (bekken of) bekkenbodem. Daarom is er nauwe samenwerking met Bekkenexpertisecentrum PelvicMotion